Uniqlo kommer till Sverige

Uniqlo

Fashion week, hållbart mode och liknande i all ära. Årets stora modehändelse kommer troligen att bli när en japansk konkurrent till H&M och Zara slår upp portarna för sin första butik i Sverige.

Uniqlo är en kedja som alla som är intresserade av mode känner till. Trots att de nog mest konkurrerar ned H&M och liknande kedjor finns det många som nog önskar att de ägde ett plagg eller två från Uniqlo, trots att de aldrig skulle sätta sin fot inne i någon av familjen Perssons butiker. För trots att de till ytan är ganska lika är Uniqlo allt som H&M inte är. Till att börja med är Uniqlo japanskt. För det andra styrs man inte lika mycket av trender. För det tredje skulle många säga att det är högre kvalitet på Uniqlos grejer än på de man hittar hos H&M. Detta ligger i linje med att Uniqlo säger sig göra ”Lifewear”, som kännetecknas av

  • Genomtänkta och moderna detaljer
  • Avskalad design
  • Bra passform
  • Bra material

Men naturligtvis finns det också likheter. Precis som H&M samarbetar Uniqlo ofta med kända designers. Nästa person i raden av dessa samarbeten blir den 60-årige tycken Tomas Maier. Det låter ju inte så hett, men Maier har varit designer på Bottega Veneta i 16 år, och dessförinnan arbetade han på Hermès. Det innebär att vi troligen kommer att få se något lyxigt, till ett rimligt pris. Mer om samarbetet med Maier finns att läsa i Café.

Kedjan är också pigg på att samarbeta med designers och tecknare som kanske inte främst förknippas med mode. Nu i vår kommer man att kunna köpa t-shirts med motiv från Marvel, den japanska serien Shonen Jump, och Disney på Uniqlos butiker ute i världen.

Då öppnar Uniqlo

När Uniqlo öppnar i Stockholm blir Sverige kedjans tjugonde marknad i världen, och den sjunde i Europa, skriver Aftonbladet. Än så länge ligger man alltså långt efter H&M, fast man har sammanlagt 1900 butiker. Men när ska butiken öppna, och var?Sverigehuset, Hamngatan, Stockholm

Platsen blir Sverigehuset vid Kungsträdgården i Stockholm, där Illums Bolighus idag har butik. Läger är knappast valt av en slump, det blir nämligen mitt emot en av H&M:s största butiker, skriver Expressen. Det exakta datumet för öppningen är än så länge bestämt, men det kommer att ske under hösten 2018. Som av en händelse är det också detta år som de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Japan firar 150-årsjubileum.

Vasakronan, som äger Sverigehuset, försöker på olika sätt utveckla området kring korsningen Hamngatan/Regeringsgatan. En annan butik, som blir den första av sitt slag i Sverige att öppna, som snart slår upp portarna i kvarteret är Samsungs flaggskeppsbutik. Därmed hinner man före sin huvudkonkurrent, skriver DI Digital. Apple har ju också aviserat att man vill bygga en flaggskeppsbutik vid ”Kungsan”. Samsungs butik kommer dock att ha en yta på ganska blygsamma 225 kvadratmeter, eller däromkring. Som jämförelse ska Uniqlos butik ha en golvyta på 1580 kvadratmeter, fördelade på fyra våningsplan.