Svett – praktiskt men generande

Att vi blir svettiga när vi är ute är joggar är inte så konstigt. Inte heller att svetten rinner längs ryggen en stekhet sommardag. Det är helt enkelt kroppens sätt att svalka sig för att hålla rätt temperatur. Men hur kommer det sig att vi ibland svettas trots att vi varken anstränger oss eller är varma?

Vi människor har svettkörtlar över hela kroppen, och hur mycket vi svettas varierar från person till person. Det finns också olika typer av svettkörtlar, till exempel är körtlarna i armhålorna och underlivet inte likadana som de i handflator och fotsulor. Har du tänkt på att handsvett inte alls har samma fräna lukt som svett från armhålorna? I själva verket utsöndrar inte själva svetten någon doft, istället är det när vätskan kommer i kontakt med huden som en ofräsch lukt kan uppstå.

Svettas när du är nervös

Ibland kan vi svettas utan att det är varmt. Det är ganska vanligt att svetten tränger fram när vi är nervösa eller stressade, kanske på en jobbintervju eller en dejt. När vår puls går upp och adrenalinet börjar att pumpa, aktiveras nämligen våra svettkörtlar. För en del kan detta innebära stora problem, och många har fullt upp med att dölja sina svettningar. Det kan hjälpa att ta några djupa andetag för att lugna ner sig, samt att ha några pappersservetter till hands. Det är även praktiskt att undvika alltför tajta kläder.

Vad kan du göra för att inte lukta svett?

Att lukta svett brukar uppfattas som ofräscht av omgivningen, och ett enkelt sätt att slippa svettlukt är att tvätta sig varje dag. Det finns en uppsjö av deodoranter på marknaden, välj en som är antiperspirant, det vill säga motverkar svettningar. Den täpper till dina svettkörtlar och doftar gott. Byt också de kläder du bär närmast kroppen varje dag, svettlukt sätter sig nämligen i kläderna. Om du använder en tröja som luktar svett spelar det ingen roll hur många gånger du duschar.

Du kan även lida av en dold sjukdom, kanske rent av Hyperhidros som Dr Mikael berättar om här: