Man? De här kosttillskotten ska du äta

Är du en man som ibland känner dig trött, hängig och håglös? Stressar du mycket och äter för dåligt? Först och främst bör du förstås åtgärda de problemen men det kan också vara bra att åtminstone tillfälligt äta någon form av kosttillskott.

Som man kan det periodvis i livet vara bra att komplettera det vanliga födointaget med olika kosttillskott. Det kan till exempel vara en fördel i stressiga lägen i livet, perioder då du av en eller annan anledning har svårt att äta omväxlande. Du kan hitta mängder av kosttillskott hos https://www.vitalplus.se/, men vilka ska du titta efter?

Magnesium och vitamin D är säkra kort

Sofia Antonson som är dietist och kostrådgivare tipsar i en artikel i Expressen om framför allt ett kosttillskott: magnesium. Ett ämne som enligt henne är extra viktigt om du känner dig stressad. Magnesium stöttar många viktiga kroppsfunktioner, bland annat nervsystemet och hjärtats funktion. Framför allt om du är man över 50 kan det vara ett bra tillskott att titta på. D-vitamin är ytterligare ett tillskott det kan vara bra att äta emellanåt, särskilt under årets mörka årstider. Brist på D-vitamin kan leda till bland annat:

  • Depression
  • Benskörhet
  • Diabetes

Det har dessutom visat sig att brist på vitamin D ofta hänger samman med cancerdiagnoser. Ett regelbundet intag av D-vitamin tros därför kunna skydda mot bland annat tjocktarmscancer, hjärntumörer och prostatacancer. Bland alla de kosttillskott det finns att välja bland är effekterna av D-vitamin bland dem som påvisats i flest studier. Om du bara ska äta ett kosttillskott är ett med D-vitamin det som flest experter är överens om.

B-vitaminer av olika slag

Det finns många olika slags B-vitaminer och alla de fyller olika funktioner i kroppen. Dem kan det också vara bra att komplettera din kost med. Vitamin B1 finns naturligt i bland annat vetegroddar och solrosfrön och reglerar olika funktioner i det centrala nervsystemet. Det har påvisats att brist på detta vitamin spelar en roll i utvecklingen av sjukdomar som demens. Om du äter mycket vegetariskt kan det vara en bra idé att komplettera kosten med vitamin B12, även det ett vitamin som är viktigt för kroppens nervsystem.