Lånar män annorlunda än kvinnor?

Män är generellt sett något mer riskbenägna än kvinnor och tenderar att låna större belopp eller ta fler lån. Kvinnor får ofta räkna med något högre ränta på grund av att de i genomsnitt har lägre inkomster. En annan skillnad är konsumtionsvanorna. Inte sällan lånar män för att till exempel köpa bilar och elektronik, medan kvinnor är mer benägna att låna för bland annat kläder och skönhetsoperationer.

kvinna lånSkillnaderna mellan män och kvinnors lånebeteende avspeglar samhället i stort. Många män vill inte vänta med att skaffa en drömbil eller starta ett eget företag. Då tar de ett stort lån istället för att spara ihop till det nödvändiga kapitalet. Med höga inkomster och god kredithistorik är det inte svårt att få lån beviljade. För den med en något mer pressad situation är det värt att besöka www.utanuc.com och hitta alternativ som inte kollar upp låntagaren via UC. Kvinnor utan fast anställning är en typisk målgrupp, eftersom många traditionella banker säger nej om de upplever att det inte finns någon stabil inkomst.

Varför tvingas kvinnor ta lån med högre ränta?

Det hänger ihop med återbetalningsförmågan. Långivare vill känna sig säkra på att de får tillbaka pengarna på ett eller annat sätt. Kvinnor jobbar deltid i större utsträckning och brukar också vara lite sämre på att löneförhandla. Utan hög årsinkomst blir det svårt att få ett lån med låg ränta. Det är en av de största anledningarna till att kvinnors lån är dyrare, men män med låg inkomst hamnar självklart i precis samma situation.

Lånar män och kvinnor till olika saker?

Kvinnor lånar ofta till saker som tappar i värde snabbt, till exempel kläder. Män lånar ofta till saker som bilar, maskiner och elektronik. De tappar också i värde, men till skillnad från förbrukningsvaror kan långivaren ofta återta sådana saker om återbetalningen av lånet missköts. Säkerhet är ett centralt begrepp för lån och kreditgivare är beredda att ge goda villkor om lånet är kopplat till något som kan tas tillbaka.

Att kvinnor betalar högre ränta är därför ingen överraskning. Bästa rådet för kvinnor som vill undvika dåliga lånevillkor är att höja sina inkomster och låna till saker som har ett mer bestående värde. Samtidigt brukar män ta fler och större lån, vilket sannolikt hänger ihop med att de upplever lånen som billigare.