Hälsosam svett och ohälsosam svett

Det kanske inte alltid är det trevligaste att göra, men det är fullt naturligt och alla gör det någon gång ibland så det är inget att skämmas för. Vi talar såklart om att svettas. Vissa gånger är det till exempel hälsosamt att svettas lite extra – vilket är vad vi listar här.

Som man har du en hel del förväntningar på dig att du ska vara på ett visst sätt, och det kallas normer vilket kommer från ett invant tankesätt som grundar sig i den patriarkala världsbilden. Utan att driva mot en genusdebatt kan man väl kort sagt säga att det här med att svettas är något en man inte ska skämmas för utan snarare stolt visa upp – både på gymmet, i löpspåret och i vardagen. Men om du känner att din svett är överdriven jämfört med andra, såsom att du till exempel svettas utan att ens ha ansträngt dig det minsta eller när du lider av grov handsvett, så finns det som tur är behandlingar för det. Hos Svettmottagningen.se kan man boka tid för Botoxbehandlingar för att lindra hyperhidros, sina överdrivna svettningar. Och att behandla sitt svettproblem av denna art är något man varken som man eller kvinna ska skämmas för. Men all svett är förstås inte sådan som är dålig eller sådan som man ska behandla, viss svett är faktiskt bra – och speciellt bra för hälsan.

När svetten är bra

Det första man ska tänka på när det kommer till svett är att vi alla svettas olika beroende på olika faktorer. En man svettas till exempel vid lägre temperatur än en kvinna och både ålder, vikt och kosthållning spelar in hur mycket en människa svettas oavsett kön. Och svett kan vara riktigt bra för hälsan, det är något som bland annat Café skriver om och poängterar hur en eftermiddag i bastun kan ge riktigt goda hälsoeffekter. Men. Man ska tänka på att denna studie kommer från Finland, ett land som generellt är väldigt för just bastubad – så just effekten av den typen av svettningar är nog något man ska ta med en nypa salt. Däremot har Sydsvenskan skrivit om tillfällen när vi svettas extra mycket och varför det är bra att svettas just då, här är tre punkter av vad man besvarar i texten:

  • Män svettas mer för att de har mer muskelmassa än kvinnor och måste kylas av snabbare
  • Svett från olika körtlar luktar olika och utsöndras vid olika tillfällen, de ekrina körtlarna är kopplade till värme och träning (bra svett), och de apokrina körtlarna är kopplade till stress och ångest (inte så bra svett).
  • Har en svalkande och nedkylande effekt för att förhindra värmeslag, både under träning och under varma dagar vilket gör det extra viktigt att dricka mycket vatten.